Skip to main content

Thema: Eten en drinken

Mmm, lekker eten!

De dagelijke maaltijden en tussendoortjes zijn voor veel mensen prettige momenten van de dag. Ook voor je kind. Ze bepalen voor een belangrijk deel ons dagritme. In veel gezinnen is gezamenlijk eten één van de gezellige momenten van de dag. Het hele gezin zit bij elkaar en heeft aandacht voor elkaar. Als iedereen dan ook nog lekker eten op zijn bord heeft, is het helemaal fijn!

Maar het eten komt niet vanzelf op tafel. Je bedenkt misschien samen met je kind wat je gaat eten, jullie doen samen boodschappen en misschien mag je kind jou "helpen" met koken. Tijdens het spelen doet je kind je na en dekt het zelf de tafel.

Je kind krijgt steeds meer kennis van eten en drinken, krijgt een eigen smaak en voorkeuren en raakt vertrouwd met de gebruiken en eetgewoonten in het gezin, op het kinderdagverblijf en in de peuterspeelzaal.

Aanwijzen, vragen en praten met je kind

Wij volwassenen praten veel over eten. Dat doe je natuurlijk ook met je kind.

Benoem tijdens het boodschappen doen wat je ophaalt. Laat je kind ook meehelpen met opruimen. Wat is dit? Waar bewaren we het? In de kast of in de koelkast of misschien in de vriezer.

Voor het koken wassen we natuurlijk onze handen, maar er moet nog meer schoongemaakt worden. Laat je kind helpen met het schoonmaken van groente of fruit. Of nog leuker laat je kind proeven of het eten gelukt is. Mmm, dat is lekker!

Onder het eten vraag je wat we eten en of het lekker is. Heb je genoeg of teveel?

Thema: Eten en drinken

Peer, avocado en aardbei

Voorleestips

Zorg voor zo min mogelijk afleiding

Zet tijdens het voorlezen de tv, radio of pc uit. Alle aandacht gaat dan uit naar jou en je boek. Ook oudere broertjes en zusjes kunnen jonge kinderen afleiden. Kies dus ook voorleesmomenten met elk kind alleen uit.