Skip to main content

Tips bij het voorlezen

Hoe kan ik zorgen dan mijn kind of kleinkind het meeste baat bij het voorlezen heeft? Waar moet ik rekening mee houden? Hoe houd ik de aandacht vast en hoe maak ik het levendig?

Lees hier de 12 voorleestips!

Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind?

Er is veel geschreven over de taalontwikkeling van je kind. Je kunt er zelf veel aan doen, bijvoorbeeld:

Lees het boek vaker voor

Kinderen houden van herhaling. Zij krijgen nooit genoeg van het boek en vragen "Lees je me voor?" en opnieuw en opnieuw en opnieuw. Vaker voorlezen helpt je kind bij de uitbreiding van de woordenschat. Gebruik steeds dezelfde woorden en plaatjes. Je kind zal vanzelf de woorden herkennen en overnemen.

Laat je kind zelf beslissen wanneer het genoeg is

Je kind geeft zelf aan wanneer het geen interesse meer heeft. Probeer de aandacht te trekken of vraag of het een ander boekje wil bekijken. Dwingen heeft geen zin. Kies een ander moment om verder te gaan.

Maak het voorlezen spannend

Maak gebruik van je stem door soms hard dan weer heel zacht voor te lezen. Laat eens stiltes vallen in de voorleestekst. Ook het gebruiken van verschillende stemmetjes voor de figuren in het boek doen het altijd goed. Maak het alleen niet te druk!

Reageer op je kind

Er is niets leuker dan samen met je kind het boek te bekijken. Voorlezen is ook praten over het boek. Stel eens vragen aan je kind. Bijvoorbeeld hoe het denkt dat het verhaal afloopt of wat je kind zou doen in die situatie of je kind ook kan...dansen, springen, zingen.

Leg moeilijke woorden uit

Let goed op de reacties van je kind. Kent je kind een woord uit het boek niet of begrijpt het iets niet? Leg het woord uit. Het helpt wanneer je het boek vooraf hebt gelezen en er over hebt kunnen nadenken hoe je dat kunt doen. Misschien verduidelijken platen in het boek het woord of de situatie.

Praat bij de platen

Je kind hoeft niet stil te zijn tijdens het voorlezen. Ontdek samen wat er op de platen staat en praat over het verhaal. Wil je kind vooral bladeren? Dat geeft niets, het ziet vanzelf een leuke plaat of bekend figuurtje. Naarmate je kind ouder wordt raakt het geïnteresseerd in de verhaaltjes bij de platen.

Zorg voor zo min mogelijk afleiding

Zet tijdens het voorlezen de tv, radio of pc uit. Alle aandacht gaat dan uit naar jou en je boek. Ook oudere broertjes en zusjes kunnen jonge kinderen afleiden. Kies dus ook voorleesmomenten met elk kind alleen uit.

Vind jullie favoriete voorlees plekje

Voor de een is het de bank of een luie stoel voor de ander is dat lekker samen op het bed zitten. Iedereen heeft wel een fijne en rustige plek waar je voorleest en je kind lekker naast je zit of tegen je aan kruipt met een boekje.

Zoek een goed voorlees moment

Vind jullie favoriete moment van de dag uit om voor te lezen. Bijvoorbeeld tijdens het koffie/thee drinken of wanneer je kind op het potje zit. Ook na het douchen of in bad gaan of voor het slapen gaan zijn prima momenten om samen tot rust te komen en te genieten van een boek.

Als je eens geen tijd hebt om voor te lezen

Tegenwoordig is er een ruim aanbod van digitale voorleesboeken, apps en filmpjes, prentenboeken en downloads op internet. Zelfs gratis of voor een klein bedrag.

Als je dan een keer geen tijd hebt, of je wilt je kind op een rustige manier vermaken, dan is dat een aangenaam alternatief.

Ook leuk is om grote broer of zus te vragen een boek dat jullie samen hebben gelezen voor te lezen. Ook als zij zelf nog niet kunnen lezen. Je zult versteld staan van het resultaat.

Weet wat je leest

Bekijk en lees het boek eerst zelf. Waar gaat het over? Hoe loopt het af?

Staan er moeilijke woorden in die je kind nog niet kent en die je moet uitleggen?

Geloof je zelf in het verhaal en vind je het leuk? Dat maakt het voorlezen nog gemakkelijker.

Neem de tijd

Veel ouders lezen dagelijks 5 tot 10 min voor.

Dat mag best wat langer! Door elke dag 15 minuten voor te lezen leert je kind er jaarlijks 1000 nieuwe woorden bij.